Padlizsán pástétom

Hozzávalók:
2-4 db padlizsán
2 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek mustár
1 tk borsikafű
citromlé


Elkészítés: 
A padlizsánt megsütjük. Közben a hagymákat megpirítjuk vízen és hozzáadjuk a borsikafüvet. Miután megsült a padlizsán leszedjük a  héját és az összes hozzávalóval összeturmixoljuk.

Egyszerű zöldséges

Hozzávalók:
1 kg kelbimbó
0,25 kg kukorica
4-5 sárgarépa
vegamix





Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk, felszeleteljük, megpároljuk, közben belerakjuk a kukoricát és fűszerezzük. Kenyérrel, tésztával vagy bármilyen más körettel tálaljuk. 

Savanyúkáposztaleves gombóccal

Hozzávalók:
2 fej hagyma
60-80 dkg savanyú káposzta
1 dl rizs
1,5 l víz
őrölt pirospaprika
liszt



a gombócokhoz:
15 dkg liszt
15 dkg gríz (búzadara) - kuszkusz
9 dkg zabpehelyliszt
víz
1 tk só

Elkészítés:
A hagymát vízen megpároljuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a káposztát (a levével együtt!), sózzuk, és felöntjük kb 1,5 l vízzel. Eközben megfőzhetjük a rizst.  Amíg fő, összeállítjuk a gombócokat - a hozzávalókat csomómentesre keverjük annyi vízzel, hogy galuskatésztát kapjunk. Amikor a káposzta kezd készre puhulni, a gombócokat beleszaggatjuk, kézzel gombócokat formálunk, vagy egy kiskanállal a forró lébe szaggatjuk. Hozzáborítjuk a rizst. Végül a pirospaprikás rántást adjuk hozzá - a kevés pirospaprikától szép színt kap a "levesünk".

Hagymás bab

Hozzávalók:
3 babkonzerv (vörös és fehér vegyesen) vagy fél kiló száraz bab
3 fej vöröshagyma, 
1 tk. borsikafű
2-3 ek. liszt 
2 tk. pirospaprika
lilahagyma
2 dl növényi tejföl

Elkészítés:
A vöröshagymát szeletekre vágjuk és megpároljuk, majd ha kész, megszórjuk a pirospaprikával, borsikafűvel és sóval. Rögtön hozzá adjuk a babot úgy, hogy a vörösnek és az egyik fehérnek a levét is hozzáöntjük. (Ha száraz babból készítjük, akkor előtte érdemes külön megfőzni.) A lisztet összekeverjük egy kis vízzel, majd az ételbe öntjük. Ezután belekeverjük a növényi tejfölt, pár percig főzzük és frissen szeletelt lilahagymával tálaljuk.

Sárgaborsópástétom

Hozzávalók:
sárgaborsó
babérlevél
vegamix


Elkészítés:
A sárgaborsót megfőzzük a fűszerekkel, majd összeturmixoljuk.


(Olyan gyorsan elfogyott, hogy le se tudtam fényképezni, így a kép innen van: http://www.nyitottszemmel.hu/vegetarianus-es-vegan-receptek/sargaborso-pastetom/202)

Zöldséges paradicsomleves

A múltkor nem tudtam az összes szósz és zöldséget beletölteni a lasagne-ba, így maradt egy kis paradicsomszósz zöldséggel, amit a férjem levesként evett meg. azt mondta ez az igazi paradicsom leves, és kérte, ha legközelebb főzők, akkor ilyet csináljak, hát íme:


   
Hozzávalók:
2 -3 nagyfej vöröshagyma
1 ek. tengeri só
2 ek. vegamix
3-4 ek. bazsalikom
1 tk. oregano
1 tk. majoránna
1 tk. borsikafű
2 tk. pirospaprika
0,5 l paradicsomlé/ 4 cs. sűrített paradicsom
2-3 cs. víz
1 tk sztívia/ 1 ek. méz (ízlés szerint – ajánlott)
zöldség keverék (kb. 75 dkg) - vagy gomba, répa, kidney bab, kukorica                                                       
Elkészítés:
A hagymát megpároljuk, majd beletesszük a fűszereket, a paradicsomlevet és a vizet, majd főzzük egy kevés ideig. Utána beleszórjuk a zöldségeket, a répát, gombát, babot és kukoricát. Ha minden zöldség megfőtt, akkor kész is és lehet fogyasztani kenyérrel.

Zöldbab főzelék

Hozzávalók:
1 kg zöldbab (lehet mirelit is)
1 nagy vöröshagyma
1 1,5 cs. barnaliszt
2-3 ek. szójatejpor/ 2 dl növényi tejszín
piros paprika
vegamix (vegeta)
1 tk. borsikafű
majoránna
bazsalikom

Elkészítés:
A hagymát a vízen megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. Ezután beletesszük a babot, felöntjük vízzel, felfőzzük, és a tejfölt hozzáöntjük vagy szójatejport szórunk bele. A lisztet egyenletesen elkeverjük egy csésze vízben, majd óvatosan öntjük a főzelékbe, miközben folyamatosan keverjük. Még főzzük 5 percig és készen is vagyunk! Kenyérrel, tésztával vagy pogácsával fogyaszthatjuk.

Zabos süti

Hozzávalók:
1 l gyümölcslé
0,5 kg zabpehely
aszalt gyümölcsök

Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a gyümölcslébe a zabpelyhet és a gyümölcsöket, másnap kicsit pótoljuk a folyadékot gyümölcslével, teával, vagy egy kis vízzel. Tallérokat formázunk és kisütjük.

Ez a süti alkalmas váratlan vendégek megkínálására is, mert ha felforraljuk a gyümölcslevet, beleöntjük a zabpelyhet és az aszalványokat, majd 15 percig állni hagyjuk, amíg beszívja a zabpehely a levet. Ezután kis tallérokat formázunk és 30 percig sütjük magas hőfokon. Tényleg hamar elkészül!

Milánói makaróni

Hozzávalók:
2 hagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 kg spagetti
150 g szójagranola
200 ml paradicsompüré
250 g gomba
2 tk. majoránna
1 tk. oregano
2 tk. pirospaprika
2 tk. bazsalikom
                                                     egy kis darab gabona kolbász
                                                     édesítő - ízlés szerint
                                                     só - ízlés szerint
Elkészítés:
2 hagymát megpárolunk vízen, majd tegyük bele a majoránnát, fokhagymát,sót, pirospaprikát, paradicsompürét bazsalikomot, gabona-kolbászt, a gombát és vizet. A szója granulátumot beáztathatjuk egy rövid időre, így könnyebben megfő. Miután megszívta magát, a vízzel együtt beletesszük.  Sózzuk és édesítjük ízlés szerint, majd megfőzzük. Spagettivel tálaljuk. 

Élesztő pástétom

Hozzávalók:
2 kocka élesztő
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kis csésze búzadara
1 kis csésze zsemlemorzsa
pirospaparika
vegamix
majoránna
bazsalikom
borsikafű
                                                     só
                                                     víz

Elkészítés:
Megpároljuk a hagymát, majd fűszerezzük és a vízben felolvasztott élesztőt beleöntjük. Ezek után beletesszük a búzadarát és a zsemlemorzsát. Meg 1  percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. 

Paradicsomos-hagymás amarant

Hozzávalók:
2 cs. amarant
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
szójaszósz
fűszersó
paprika
1 marék (aszalt) paradicsom



Elkészítés:
A hagymákat megpirítjuk a vízen, majd belerakjuk a fűszereket és az amarantot és főzzük 30-45 percig. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, és lezárjuk. 

FinCsicseri pörkölt

A férjem szerint olyan mint a tojásrántotta, én életemben nem ettem, de ha ő mondja!
 







Hozzávalók:
1 vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
3 cm-es gyömbérdarab lereszelve
6 érett paradicsom apróra vágva
1 tk. kömény
1 tk. kurkuma
2 tk. őrölt koriander
1 tk. sörélesztőpehely
1 tk. paprika
500 g csicseriborsó (konzerv)
250 g kukorica (konzerv)
lencse (vörös lencse)
spenót
2 tk. borsikafű
3 ek. vegamix
1 citrom leve
 
növényi tejszín/tejföl
 
Elkészítés:
A hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a paradicsomot késes robotgéppel összeturmixoljuk. Felfőzzük, majd hozzáadjuk a fűszereket és az élesztőpelyhet. Forraljuk együtt, majd keverjük bele a (vörös) lencsét (előre megfőzhetjük) és a növényi tejszínt. Főzzük addig, amíg a lencse megpuhul, majd adjuk hozzá a csicserit, a kukoricát, a spenótot, és facsarjuk rá a citrom levét. Ehetjük külön is, vagy főtt barna rizzsel.