Babos-gombás pizza

Hozzávalók:
20 dkg fehér liszt
25 dkg tönkölyliszt
víz







25 dkg gomba
25 dkg kidney bab
1 hagyma
1-2 paradicsom
ketchup
1 füstölt tofu
madársaláta

Elkészítés:
A pizza tésztát elkészítjük, kiterítjük, majd 10 percen keresztül elősütjük. Ezután már megkeményedik a teteje, így lehet kenni rá a ketchupot, majd a zöldségeket tetszés szerint rátenni. Én a gombával és a babbal kezdtem, majd vékony karikára szelt paradicsomot és hagymát tettem a tetejére, végül a reszelt tofut szórtam rá, és utána még sütöttem 20-25 percig. Ezután madársalátával tálaltam.

Tofupástétom

Hozzávalók:
1 tofu
1 hagyma megpirítva
2 gerezd fokhagyma
2 db pritaminpaprika (megsütve vagy nyersen)
2 ek. sörélesztő
fél citrom leve
(125 g kókuszzsír-elhagyható)

Elkészítés:
A kókuszzsírt felolvasztjuk, és a többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. 

Vöröshagyma pástétom

Hozzávalók:
5 nagy vöröshagyma
2-3 ek. sörélesztőpehely
4-5 ek. kókuszolaj






Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, vízen megpároljuk. Ha a víz teljesen elpárolog róla akkor hozzáadjuk a kókuszolajat, és azzal pár másodpercig „sütögetjük”. A masszát turmixgépbe tesszük, sóval, sörélesztőpehellyel összeturmixoljuk. Hűlés után megszilárdul.

Nokedli

Hozzávalók:
100gr barnaliszt
50 gr zabpehelyliszt
víz


Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat és nokedliszaggatóval beleszaggatjuk egy levesbe vagy forró vízbe (ha külön szeretnénk köretnek).

Erdbeere Küchlein - Epres süti

Áprilisban egy ifjúsági konferencián voltunk Mannheimben. Ott volt egy workshop, aminek az volt a címe, hogy Vegan für (j)Eden - ez egy német szójáték, valahogy úgy lehet érteni, hogy vegán mindenkinek (jeden), vegán az Édennek - vagyis ez volt az eredeti étrend. Nagyon érdekel a téma, és kíváncsi voltam, hogy mások honnan közelítik meg ezt a kérdést, szerettem volna új receptekkel gazdagodni, hát íme az első.

Alap:
250 g tönköly/barnaliszt
250 g gríz
150 g cukor, vagy inkább ennek megfelelő méz, sztíviaxilit
1 tk vanilia
2 tk foszfátmentes sütőpor
550 ml szójatej
1 csipet só

Krém:
250-400 ml tejszínhabalapanyag
1 tk. vanilia
100 g eper - málna vagy valami gyümölcs
2 ek. eperlekvát
1 cs. habfixáló

Elkészítés:
A tejszínhabalapanyagot berakjuk a hűtőbe.

Az alap száraz összetevőit belerakjuk egy tálba és jól összekeverjük, majd beleöntjük a tejet is. Egy tepsibe sütőpapírra terítjük, vagy sütiformába rakjuk és 180 °C-on 30-40-50 percig sütjük (attól függ, hogy milyen vastag a süti). Mielőtt kivesszük,végezzünk tűpróbát, hogy megsült-e. 

A krém összetevőit, az epren és a lekváron kívül beletesszük egy edénybe. Az epret és a lekvárt összeturmixoljuk, majd azt is hozzá öntjük és gépihabverővel felverjük. Berakjuk a hűtőbe kicsit, majd rátesszük a sütialapra. ha kész van, akkor a hűtőbe tároljuk. 




Lencsepástétom

Hozzávalók:
0,5 kg lencse
2 hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 tk. pirospaprika
vegamix
(mustár – elhagyható)



Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk, vagy elkészítés elétt 1 órával forró vízbe tesszük, majd megfőzzük. A hagymát megpirítjuk és összeturmixoljuk a hozzávalókat.

Lilakáposztás tészta



Hozzávalók:
1 hagyma
50 dkg lilakáposzta
50 dkg tészta
5-6 dkg dióbél
1 ek aprított petrezselyemzöld
1 füstölt tofu
1 tk. borsikafű
1 tk. koriander
1 tk. curry
1 tk. szerecsendió
                                                     1 ek. vegamix
                                                     szójaszósz
                                                     édesítő
                                                     só

Elkészítés
A hagymát felaprítjuk, a káposztát legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük. Egy edényben a hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a káposzta nagy részét, és a fűszereket. Fedő alatt, alacsony hőfokon 15 percig pároljuk. Egy másik lábasban enyhén sós vizet forralunk, ebben megfőzzük a tésztát (a csomagoláson található utasítás alapján). Az utolsó 5 percre hozzáadjuk a maradék káposztát.A dióbeleket kissé összetördeljük, majd egy serpenyőben megpirítjuk (zsiradék nélkül). A káposztás tésztát szűrőn nagyjából lecsepegtetjük majd egy nagy tálba töltjük. Hozzáadjuk a párolt káposztát, dióbeleket és aprított zöldfűszert. Ízlés szerint sózzuk. Reszelt tofuval tálaljuk.