Kenyér virág

Ezt is fényképen láttam. Már egy hasonlót készítettem, de az édes volt, persze a töltelék határozza meg, hogy milyen is lesz a végén.

Hozzávalók:
0,5 kg tönkölyliszt (lehet egy kis fehéret is beletenni)
1 cs. száraz élesztő (vagy normál)
4 ek. almaturmix (olaj helyett)
2 tk. só
1 ek. méz
víz



Pizzás töltelék:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd foghagyma
140 g paradicsom sűrítmény (2 kis konzerv)
1 cs. szójagranulátum
1 paprika
1-2 tk. gyümölcs cukor
1 tk. bazsalikom
1 tk. oregano


Currys töltelék:
1-2 cs. kukorica
1 fej vöröhagyma
pár darab ananász
1 cs. kókuszreszelék
2 ek. kukoricakeményítő
2 tk. curry
víz



Elkészítés:
Összegyúrjuk a tésztát. Ha normál élesztőt használunk, akkor egy kis langyos vízben mézzel felfuttatjuk először.  Majd kelesztjük 30-45 percet. Ha eleget kelesztettük, akkor kinyújtjuk olyan fél cm-esre, lehetőleg kör formájú legyen a tészta, és beletesszük a tepsibe. Középre egy kört rajzolunk, majd nyolc cikkelyt vágunk. A tölteléket a körön kívül egyenletesen elterítjük, majd a cikkelyeket kihajtogatjuk és kicsit a szélével összedolgozzuk. 20-30 percig sütjük.
A pizzás tölteléket úgy készítjük, hogy először megpároljuk a hagymákat, majd rátesszük a felvágott paprikát és a szójagranulátumot, és egy kicsit tovább pirítjuk. Közben a paradicsomsűrítményből és a többi fűszerből egy paradicsomszószt készítünk.  Megkenjük a tésztát először a paradicsomszósszal, majd rátesszük a szójagranulátumos masszát, utána lehet rá tenni vegán tojást.
A currys töltelék is igen egyszerűen elkészíthető, amíg a tészta kel. A kókuszreszelékhez 2-3 csésze vizet öntünk és készítünk belőle egy sűrű kókusztejet. (Ha van otthon valami növényi tej, akkor ezt a lépést meg lehet spórolni.) Közben a hagymát kicsit megpirítjuk. Ráöntjük a tejet, és amikor elkezd főni belekeverjük a kukoricakeményítőt, a curryt, a sót, majd a kukoricát. Miután betöltöttük a tetejére lehet ananász csíkokat tenni.